Donuts, een gelatine-suikermengsel en een “sealless” membraanpomp

Een “sealless” pomp met onbelaste membranen beschermt producten tegen uitkristalliseren en kan schadevrij droog lopen

Wanner Hydra-Cell membraanpomp kan schadevrij drooglopenEen producent van koek en gebak ondervond herhaaldelijk problemen bij het verpompen van een gelatine-suikermengsel, waarmee de bovenkant van donuts wordt geglaceerd. De bestaande excentrische tandwielpomp kon de druk die vereist is om de behoorlijk viskeuze vloeistof door de doseerkop te pompen, niet aan. Het abrasieve karakter van de vloeistof, die neigt tot kristalliseren bij blootstelling aan lucht, leidt echter niet tot problemen bij de afdichtingloze Wanner Hydra-Cell membraanpomp.

Onderhoudsvrij
William F. Wanner Sr. ontwikkelde in de jaren zeventig deze unieke “sealless” pomp. Zijn doelstelling was een onderhoudsvrije pomp te bouwen voor de landbouwindustrie, omgekeerde osmose en de groeiende carwash in Amerika. De pomp bewees niet alleen zijn kwaliteiten in deze markten maar ook in de chemische industrie, waardoor het aantal toepassingen en de afzet zich steeds verder uitbreidde.

Het concept is uniek en Wanner Engineering, met William H. Wanner jr. aan het roer, is de enige producent van de Wanner Hydra-Cell membraanpompen.

Wanner Hydra-Cell pompen worden sinds 1984 in Nederland exclusief vertegenwoordigd door PromoTec B.V.

Hydraulisch gebalanceerd
De Wanner Hydra-Cell pomp (zie bovenstaande doorsnede-afbeelding) dankt zijn naam aan de aandrijving achter het membraan: de Hydra-Cell™.

Deze Hydra-Cell™ is een samenstelling van een plunjer en veren waarmee de oscillerende beweging van de membranen (diaphragms) wordt opgewekt.

Kijk voor een uitleg van de werking op de Wanner Hydra-Cell productpagina of bekijk het filmpje.

Energiezuinig
Door het “sealless” ontwerp kan de Wanner Hydra-Cell membraanpomp vrijwel elke vloeistof verpompen, ook corrosieve, abrasieve en recyclede vloeistoffen, niet-smerende vloeistoffen en vloeistoffen met vaste delen.

De afwezigheid van dynamische mechanische afdichtingen en andere kwetsbare slijtdelen voorkomt problemen die bij vele andere procespompen tot hoge onderhoudskosten leiden, zeker waar het toepassingen anders dan schoon water betreft.

Doordat het aandrijfmechanisme zich bevindt in een ruimte gevuld met olie, wordt het continu gesmeerd en zorgt de olie voor een krachtoverbrenging met minimale wrijvingsverliezen.

Bij veel toepassingen kan de Wanner Hydra-Cell pomp met een kleinere motor uitgerust worden dan bij een ander werkingsprincipe nodig zou zijn voor dezelfde output. Het is niet ongebruikelijk dat een fabriek de kosten van een pomp binnen een jaar teruggewonnen heeft, alleen al door besparingen op energiekosten.

De pompen hebben een zeer hoog rendement (80-90%), kennen een zeer breed toerenbereik (100-1500 opm) en zijn leverbaar in capaciteiten van 1 liter/uur tot maximaal 15 m3/uur bij een maximale druk van 172 bar.

Ongevoelig voor droogloop

Ook voor de Wanner Hydra-Cell pomp gelden de regels voor een goed installatieontwerp. Hoewel de pompen, voorzien van Kel-Cell (= membraan positionering systeem), geen schade ondervinden van incidentele cavitatie, moeten ook bij deze pomp de NPSHr en acceleratie verliezen in het ontwerp worden meegenomen.

 

Zoek jij een afwisselende job?