Machinaal krijten met Wanner Hydra-Cell membraanpomp

PromoTec ontwerpt volledig automatisch mengsysteem voor kalkmengsel

Wanner Hydra-Cell pomp voor machinaal krijten van kassenNiet alle gewassen doen het goed in de volle zon. Om die reden worden tuinbouwkassen met regelmaat voorzien van een krijtlaag om licht en warmte te verminderen. Dat kan door handmatig spuiten, machinaal krijten is echter sterk in opkomst.

Voor het krijten wordt een complex en kostbaar kalkmengsel gebruikt, soms met glasdeeltjes erin. De mengverhouding hangt af van de door de teler gewenste dikte van de krijtlaag op de kas.

Om machinaal te krijten wordt een sproeirailsysteem op het dak bevestigd, via welke mobiele units het kalkmengsel over grote oppervlaktes kunnen sproeien via de nozzles. Het voordeel van machinaal krijten boven handmatig spuiten is dat er minder verbruik (nevelverlies) is van de vaak dure coating en dat het spuitresultaat beter is. Daarnaast is de kwaliteit van spuitwerk sterk afhankelijk van het mengen, dat wil nog wel eens de bottleneck zijn.

PromoTec heeft, in samenwerking met een kasdekreinigingsbedrijf, een zeer nauwkeurig werkend volledig automatisch mengsysteem ontworpen, speciaal voor machinaal krijten.

Machinaal krijten mengsysteem

Het systeem bestaat uit een centrifugaalpomp die als watervulpomp dient, een doseerpomp voor dosering van het onverdunde kalkmengsel, een centrifugaalpomp die het water/kalkmengsel continue in de tank circuleert (om bezinking te voorkomen) en een Wanner Hydra-Cell membraanpomp die het kalkmengsel uit de tank aanzuigt en onder hoge druk naar de nozzles toevoert.

Vanwege de afstanden en de lange slangen die daarbij nodig zijn, was het nodig met hoge druk te pompen. Voor de hoge druk membraanpomp is gekozen voor een Wanner Hydra-Cell pomp met hydraulisch gebalanceerde membranen en traploze capaciteits- en drukregeling. Deze pomp kan droogdraaien en heeft lange standtijden met zeer weinig onderhoud. Veel andere pompen hebben te korte standtijden vanwege het slijtende karakter van het kalkmengsel. Door de absolute scheiding van het aandrijf- en pompgedeelte van de Wanner Hydra-Cell pomp, alsmede het ontbreken van seals, kunnen ook slijtende vloeistoffen moeiteloos verpompt worden.

PromoTec heeft haar kennis van meerdere pompsystemen en toerenregeling gebundeld, de hele pompset gebouwd, getest en de software en regeling ge-engineered.
Het complete systeem is automatisch instelbaar in druk- en capaciteitsregeling op elke gewenste verhouding water/kalkmengsel.

Het resultaat voor de kasspuiter: optimaal spuitresultaat met minimaal spuitverlies!

Met dezelfde installatie kunnen ook de binnenwanden van de kas met zuur worden gereinigd om groene aanslag te verwijderen.

April 2011 is de gehele set succesvol in bedrijf genomen. Het kalkmengsel werd aangesloten op het systeem en de watertoevoer, waarmee het accuraat mixen en het op de juiste druk sproeien in één proces automatisch en succesvol plaatsvindt. Voor onze afnemer een grote verbetering van zijn proces, in tijd, kosten en veiligheidsaspecten. De dagen van mengen in grote drumvaten waren definitief voorbij!
Inmiddels heeft de klant vele sets in gebruik en zijn andere spuiters ook overgestapt.

Lees meer over Wanner Hydra-Cell pompen.

Zoek jij een afwisselende job?