Koelen onder hoge druk met de Wanner Hydra-Cell membraanpomp

Koelvloeistof onder hoge druk doseren voor machinetool toepassingen

Pomp voor machinetool

Voor ‘’machinetool’’ bewerkingen als diepgatboren, frezen en metaal snijden wordt koelvloeistof onder hoge druk toegediend. De Wanner Hydra-Cell pompen halen hierin langere standtijden dan menig ander pomptype, door de unieke constructie van de pomp.

Het toedienen van koelvloeistof onder hoge druk (tot 170 bar) heeft veel efficiëntie-voordelen bij metaalbewerkingen. Zoals een hogere kwaliteit van de afwerking, betere beheersbaarheid van het verspanings proces, het verlengt de levensduur van de gereedschappen en het kan de bewerkingstijd tot 70% reduceren.

Vele pomptypes bieden de druk en capaciteit die nodig is voor dit koelen onder hoge druk, maar weinige daarvan evenaren de betrouwbaarheid en levensduur van de Wanner Hydra-Cell hydraulisch gebalanceerde membraanpompen in deze toepassing.

Het verschil zit onder andere in het omgaan met de kleine metaaldeeltjes die bij metaalbewerken vrijkomen en die zeer slijtend zijn. Tenzij ze door ultrafijne filters uit de vloeistof verwijderd worden, zullen ze de meeste pompen beschadigen waar mechanical seals en lagers in contact komen met de koelvloeistof.

Zelfs de meeste efficiënte filtratiesystemen kunnen falen, een doekfilter kan scheuren, of door te weinig onderhoud zijn de filters niet vaak genoeg gewisseld, waardoor de deeltjes toch in de pomp terecht komen.

Wanner Hydra-Cell pompen zijn ontworpen voor dit soort omstandigheden, kunnen vaste deeltjes aan van meer dan 500 mu in diameter, waardoor de noodzaak tot dure ultrafijne filtratie komt te vervallen. Ter vergelijk: bij een schroefspindelpomp kunnen soms deeltjes tot 15 mu al flinke schade veroorzaken.

Wanneer een filter volledig geblokkeerd raakt, kunnen schroefspindelpompen en tandwiel-pompen oververhit raken, omdat ze de vloeistof nodig hebben voor het smeren en koelen van de lagers en afdichtingen.

Ook een geblokkeerd filter is geen probleem; ze kunnen zonder schade drooglopen. Dat zorgt voor een lange levensduur en hoge betrouwbaarheid van membraanpompen.

De voordelen van Wanner Hydra-Cell pompen op een rij:

– kunnen zonder schade drooglopen

– hebben geen strenge toleranties om schade te voorkomen

– kunnen vaste delen tot 500 mu verpompen zonder schade, geen dure fijne filtratie nodig

– hebben compacte inbouwmaat in verhouding tot de capaciteit

– bevatten geen mechanische asafdichtingen die kunnen lekken of slijten

– zijn ontworpen en gebouwd voor lange levensduur en hoge efficiency

– kan elke viscositeit aan, dus ook dunne waterige koelvloeistoffen verpompen met even hoge efficiency

– de capaciteit is recht evenredig met het toerental, nauwkeurig regelbaar (en minder overstort door alleen te verpompen wat nodig is).

Een internationale fabrikant van oplossingen voor spanenafval en behandeling van materiaal in de metaalindustrie, heeft meer dan 200 verticale G12 pompen in de (internationale) markt succesvol in gebruik op hun machines.

Bekijk het filmpje:

Hogedruk koelvloeistof pomp

Zoek jij een afwisselende job?