Albany bitumenpomp geschikt voor continu bedrijf

De toepassing van onze klant betrof het centrifugeren van teer en vervolgens verpompen naar een opslagtank.

Klant gebruikte hiervoor een monopomp, waarvan de stator elke 4 tot 6 maanden vervangen moest worden. Dit veroorzaakte ongewenste stilstand en hoge onderhoudskosten.
Bitumen pomp

Het verpompen van teer is een continu bedrijf, waarbij de pompen alleen gespoeld worden als ze uitgebouwd worden voor reparatie of onderhoud, waarna ze droog worden weggezet.

PromoTec heeft als vervangende pomp Albany tandwielpompen ingezet, uitgevoerd met stopbuspakking. De gebruikte materialen zijn bovendien geschikt voor Hydrocarbons zoals Benzeen, Xyleen en Tolueen, die in bitumen voorkomen.

In de bitumen kunnen harde kooldeeltjes voorkomen die slijtage aan de pomp veroorzaken. Om slijtage te minimaliseren draait de pomp op een toerental van 720 opm.

Verwarmingsmantel
Bitumenpomp AlbanyOmdat de pomp in continu bedrijf staan, heeft de klant ervoor gekozen één pomp stand-by te plaatsen. Voor een stilstand van de pompen worden deze gespoeld met heet water van 80°C om de bitumen uit de pomp te verwijderen. Ondanks dat de pomp gespoeld wordt, kunnen na het spoelen toch resten bitumen achterblijven.

Om te voorkomen dat deze resten schade toebrengen aan de pomp tijdens het opstarten, zijn de pompen uitgevoerd met een verwarmingsmantel. Met behulp van aanwezige stoom worden de achtergebleven bitumen weer vloeibaar gemaakt voordat de pomp opstart. Stoom geeft in deze toepassing het beste resultaat door de hoge temperatuur van ca 130°C. De pomp is uitgerust met een verwarmingsmantel en een intern overstortventiel met afdekkap over het overstortventiel ter bescherming.

De pomp levert een capaciteit 15 m3/uur, bij een persdruk van 4,2 bar. De viscositeit van de bitumen varieert van 300-1200 mPa.S. Het soortelijk gewicht is 1.190 kg/m3. De pomp en motor zijn samengebouwd met een flexibele koppeling en gemonteerd op een gemeenschappelijke fundatieplaat. Het geïnstalleerd vermogen van de elektromotor is 5,5 kW.

Met deze pompen heeft de klant een directe besparing op zowel de onderhoudskosten als de operationele kosten door lager opgenomen vermogen.Albany HD14 bitumen pomp

Speciaal ontwikkeld voor bitumen
De Albany tandwielpompen serie AP en HD zijn speciaal ontwikkeld voor het verpompen van bitumen en bitumenemulsies.

Kenmerken:

 • Geschikt voor temperaturen tot 250°C en drukken tot 7 bar.
 • Gietijzeren pomphuis, gehard stalen as en stopbuspakking
 • Aansluitingen naar wens leverbaar, DIN PN16 is standaard
 • Lagers zijn gemaakt van hoog temperatuur bestendig materiaal.
 • Ook temperaturen boven de 250°C mogelijk met stalen pomphuis.
 • Capaciteiten van 115 liter/minuut tot 1.600 liter/minuut bij 720 of 960 opm.
 • De pompen kunnen op de volgende manier verwarmd worden:
  • olie of stoom verwarming
  • elektrische verwarming
  • verwarming door uitlaatgassen (bij verbrandingsmotor aangedreven pompen

Zoek jij een afwisselende job?