Coorstek Flowguard Hygiënische pulsatiedemper (EHEDG)

Van kleine doseerpompen tot zeer grote plunjerpompen, alle hebben één ding gemeen: er wordt een pulserende vloeistofstroom afgegeven. Elke pulsatie zal uiteindelijk leiden tot drukstoten, die in vele systemen ongewenst zijn.

Gevolgen van deze drukpieken kunnen zijn:

  • sterke vibratie in het leidingsysteem
  • onregelmatige belasting op de kritische pomp- en systeemonderdelen
  • ontregeling of defecten aan meetapparatuur
  • niet homogene toevoer in het proces

Ter voorkoming van deze ongewenste effecten worden pulsatiedempers ingezet om de drukpieken tot een vooraf bepaald niveau terug te brengen.

Flowguard pulsatiedempers zijn hydropneumatische accumulatoren die direct voor of na de pomp worden geplaatst om pulsaties, vibraties en geluid, veroorzaakt door verdringerpompen, te onderdrukken.

PromoTec levert, als exclusief vertegenwoordiger van Flowguard in Nederland, de hygiënische demper model FG/TD. Deze demper is speciaal ontworpen voor hygiënische toepassingen in de voedings- en farmaceutische industrie. Ze voldoen aan de criteria voor het hygiënisch ontwerpen van procesapparatuur als opgesteld door de “European Hygienic Engineering and Design Group” ( kortweg EHEDG).

CIP-reinigbaar
Het ontwerp is vrij van dode ruimtes of spleten en voorzien van twee aansluitingen om het te verpompen product ongehinderd door de demper te laten stromen zonder stilstaande gedeelten. Dit maakt de demper tevens geschikt voor CIP-reiniging. In de demper is een tangentiële invoer gecreëerd die een optimale doorstroming door de gehele demper in stand houdt

De dempers kunnen op maat gemaakt worden, afhankelijk van wat de gebruiker voor wensen heeft op het gebied van elastomeren, aansluitingen, maat en reinigings-mogelijkheden.

Hygenic pulsation damper EHEDGHygiënisch ontwerp
Het ontwerp is gebaseerd op een “transfer”-vloeistof die zich bevindt tussen een met stikstof voorgevulde demper en een tweede demper die met de procesvloeistof in contact komt. Pulsaties in de procesvloeistof drukken op het onderste scheidingsmembraan en worden door de transfer-vloeistof geleid naar de bovenste demper waar de pulsaties worden geabsorbeerd door de gasvulling.

Om vervuiling in de procesvloeistof te voorkomen, in het geval het scheidingsmembraan mocht scheuren, is de tussenvloeistof geselecteerd naar de procesvloeistof van de gebruiker. Aanvullende wensen zoals verwarmingsmantels, montage beugels, breukdetectiesysteem of gepolijste oppervlakten behoren alle tot de mogelijkheden.

Oplossing voor margarinefabrikant
Een goed voorbeeld van een toepassing waarvoor deze demper recentelijk is ingezet, is de situatie van een margarine fabrikant. Deze installeerde een nieuwe productielijn waarin een pomp met meerdere koppen de verschillende ingrediënten doseerde voor het blendingproces. Door alle ingrediënten apart te meten met behulp van flowmeters dacht de fabrikant een juiste verhouding in het eindproduct te verkrijgen. Pulsaties gooiden echter roet in de boter.
Toepassing van een Flowguard demper model FG/TD direct op de pompkop maakte de instelling van de exacte verhouding wel mogelijk.
De demper wordt meegenomen in de standaard CIP-procedure, waardoor onderhoud beperkt blijft tot het zo nu en dan controleren van de gasdruk

Zoek jij een afwisselende job?