Busmotorpompen volgens ISO normen en ATEX regelgeving

Verduurzaming, vermindering van uitstoot, stijgende energieprijzen, deze onderwerpen gaan een steeds belangrijkere rol spelen in onze huidige industrie.

PromoTec is al tientallen jaren actief in de olie-en gasbranche met emissievrije magneetgedreven centrifugaalpompen, busmotorpompen (canned motor pumps) en hermetisch gesloten membraanpompen.

Hermag busmotor pompen

Ruim  40 jaar geleden leverden wij de eerste busmotorpompen aan de chemische en petrochemische industrie, volgens de toen geldende normen en toen geldende wet-en regelgeving.

Vandaag de dag komen we steeds vaker busmotorpompen tegen die wij in de jaren ’80 geleverd hebben en die nog altijd operationeel zijn. De vraag is echter, voldoen deze pompen nog aan de laatste normen en aan de huidige wet- en regelgeving?

Hermag busmotorpomp

In de jaren ’80 was er nog geen sprake van ATEX. Het begrip ATEX behelst alle situaties waar een kans bestaat op gas- en stofontploffingsgevaar. De afkorting ATEX is afkomstig van de Franse woorden ATmosphere EXplosible uit de Europese richtlijnen van explosieveiligheid. Bedrijven die werken in explosiegevaarlijke omgevingen dienen maatregelen te nemen zodat werknemers op een veilige manier hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Hiervoor zijn ATEX normen of richtlijnen opgesteld.
Sinds 1 juli 2003 moeten bedrijven in de EU waar explosiegevaar bestaat, voldoen aan de nieuwe ATEX 153-richtlijn (richtlijn 1999/92/EG). Een andere richtlijn is de ATEX 114-richtlijn (richtlijn 2014/34/EU), deze richtlijn is speciaal voor de apparatuur, waaronder pompen, die gebruikt wordt op plaatsen waar explosiegevaar is.

Ook qua normering is er voor de busmotorpompen het nodige veranderd. Leverden we in de jaren ’80 nog busmotorpompen die gebouwd waren volgens de eigen standaard van de desbetreffende fabrikant, nu leveren we Hermag busmotorpompen, ontworpen en gebouwd volgens de EN- ISO 2858 of API685 norm. Daarmee kunnen wij onze klanten nóg meer keuze bieden.

Denk bijvoorbeeld aan de uitwisselbaarheid met magneetgedreven centrifugaalpompen gebouwd volgens de EN-ISO 2858. Of ter vervanging van de chemienorm centrifugaalpompen met complexe dubbele mechanical seals, al of niet voorzien van een kostbaar seal spoel systeem.

Onze Hermag busmotorpompen (oftewel canned motor pompen) zijn ontwikkeld voor lekvrij en betrouwbaar verpompen van gevaarlijke stoffen en voldoen aan de allerhoogste eisen qua veiligheid, betrouwbaarheid, uitwisselbaarheid en eenvoudig onderhoud.

Hermag busmotor pompen

Bel ons (035-6282280) voor meer informatie, of om uw toepassing te bespreken.

Zoek jij een afwisselende job?