Pulsaties dempen: niet zonder slag of stoot?

Pulsatiedemper

De invloeden van installatie op pulsatie vorming en demping

Hoe belangrijk deze ogenschijnlijk eenvoudige adviezen in de praktijk kunnen zijn, bleek uit een recent project waar PromoTec twee grote dempers leverde. Maar niet zonder slag of (druk-)stoot!

Dimensioneren van pers en zuig
Naarmate de pomp groter is, wordt de zorg voor technisch correct installeren ook groter. Waar kleinere pompen nog enigszins “vergevingsgezind” zijn voor een te kleine zuigleiding of een onjuist gedimensioneerde pers, kan een grote pomp binnen een paar uur zeer grote schade toebrengen!

Bij onze klant traden, kort na ingebruikname van een 35 m³/uur triplex plunjerpomp, met een tegendruk van 170 bar G, onacceptabele trillingen en geluid op. Schade aan de pomp was helaas het gevolg.

Wat was de oorzaak van de trillingen en het geluid?
De ontwerpcriteria van de pomp zijn niet overschreden. Het leidingsysteem is weliswaar niet ideaal, maar wel binnen de specificaties. De pomp was al voorzien van 2 dempers van een ander fabricaat, die theoretisch geschikt waren om het leidingwerk en de pomp afdoende te beschermen.

Hoe kwam het dan, dat het als geheel niet acceptabel functioneerde?

PromoTec werkte samen met haar demperfabrikant Coorstek Flowguard om dit probleem op te lossen. Flowguard heeft jarenlange ervaring met alle aspecten van het ontwerp en de bouw van de dempers en is daardoor in staat kritisch te kijken naar alle andere componenten, die kunnen leiden tot druk- en stromingsvariaties.

Wat bij deze klant over het hoofd gezien was, zijn de invloeden van de pers en zuig op het voortplanten van de pulsaties en het ontstaan van resonanties in het leidingwerk.

Twee “in line” dempers van 50 liter elk werden op locatie in de zuigleiding gemonteerd en één 30 liter demper in de persleiding van de pomp. Hiermee werd de instroom naar de pomp sterk verbeterd, verminderde de turbulentie aanzienlijk en is de beschikbare NPSH omhoog gebracht. Naast het reduceren van trillingen in het leidingwerk heeft de persdemper ook gezorgd voor een lagere belasting van het drijfwerk van de pomp.

Coorstek Flowguard pulsatiedemper

Tips

  • Wat voor grote pompen geldt, is ook voor kleinere pompen van toepassing.
  • Wees kritisch in het ontwerp van het leidingsysteem (goedkoop is op de langere termijn vaak duurkoop !).
  • Ken het gedrag van uw pomp (hoe zien de pulsaties eruit, wat zijn de piekdrukken). Ook mechanische trillingen kunnen tot problemen leiden.
  • Plaats de juiste pulsatiedemper. Niet alleen een persdemper. Een zuigdemper is vaak belangrijker, want een optimale toevoer naar de pomp voorkomt pompproblemen en leidt tot een voorspelbare situatie aan de perszijde.
    Simplistisch gezegd: wat er aan de zuigzijde aan problemen niet inkomt, komt er aan de perszijde ook niet uit.

Om dit probleem op te lossen was zowel kennis van de pomp, het systeem en uiteraard de demper nodig. PromoTec toonde aan van alle drie de ”markten” thuis te zijn.

Hebt u problemen met pulsaties in uw systeem? PromoTec biedt rust in uw systeem met allerlei maten dempers en een gedegen advies op maat.

Lees meer over Flowguard dempers.

 

Lees hier de belangrijkste “do’s en don’ts” met betrekking tot pompen aansluiten op het leidingsysteem

Zoek jij een afwisselende job?