Membraanpomp voor slijtende vloeistoffen bij sierteeltkweker

Dit filmpje toont een door PromoTec op maat gemodificeerde Wanner Hydra-Cell membraanpomp ‘’in actie’’ bij een sierteeltkweker. De toepassing is het verspuiten van water met het zeer slijtende carborundum over de planten. Dit proces komt de groei van de planten ten goede en maakt de planten resistenter voor diverse plantenziektes.

Carborundum bevat hele fijne scherpe deeltjes

PromoTec heeft hiervoor, in samenwerking met Weterings Mechanisatie, een Wanner Hydra-Cell hydraulisch gebalanceerde membraanpomp model G10 met motor, geregeld door een frequentieregelaar, ge-engineered en geleverd. Om de pomp traploos op capaciteit en druk te regelen en om erosieschade bij de overstortklep (drukbeveiliging) te minimaliseren, wordt gebruik gemaakt van een zgn. koppelregeling bij de  frequentieregelaar. Hierbij gebruikt PromoTec het unieke concept van onze pomp, die probleemloos (zonder schade) teruggeregeld kan worden naar 0 opm oftewel 0 Hz.

De Wanner Hydra-Cell pomp is een zgn. constant koppelpomp, wat inhoudt dat bij elk toerental, bij gelijkblijvende persdruk, het benodigd pompkoppel constant is. Dit pomp-koppel is rechtevenredig met de persdruk van de pomp. Bij de geselecteerde pomp model G10 is het koppel, bij een persdruk van 22 bar, 10,1 Nm en dat blijft 10,1 Nm bij elk ander toerental (motorfrequentie). Door middel van de koppelregeling van de frequentieregelaar, realiseren we zodoende een unieke en nauwkeurige motor- c.q. pompregeling. Ook realiseren we met deze koppelregeling een extreem snel reagerende toerenregeling.

Door het “snel” sluiten (d.m.v. een kraan) van de persleiding, zal er in de persleiding, beginnend bij de kraan, een waterslag optreden. Deze waterslag genereert zeer sterke piekdrukken in de persleiding tussen pomp en kraan. De drukstoten verplaatsen zich met de snelheid van het geluid en kunnen zeer hoog worden (tot 6 à 7 maal de nominale druk, in dit geval 6 à 7 maal 22 bar). Deze hoge drukken zullen alle delen tussen pomp en kraan zeer zwaar belasten en kunnen tot schade voeren en zelfs tot onveilige situaties leiden.
De ingebouwde, mechanische overstort is voor het opvangen van dit soort, snelle, drukstoten te traag. De gesmoorde, via een “nozzle”, by-pass die PromoTec heeft ingezet en de zeer snel reagerende koppelregeling zullen een zeer groot deel van deze drukstoten nivelleren. Ook laat de flexibele persslang van ca. 60 meter, deze drukstoten verder afnemen.

 

De Wanner Hydra-Cell pompen zijn zeer geschikt om slijtende vloeistoffen te verpompen zonder schade en met lange standtijden. De hydrauliek (vorm) van het pomphuis, in combinatie met de unieke verticale klepconstructie en de slijtvaste hydraulische gebalanceerde membranen, maken deze pompen zo geschikt voor het verpompen (onder hoge druk) van vloeistoffen met slijtende componenten.

Zoek jij een afwisselende job?