Droogloop: voorkomen is beter dan genezen

Droogloopschade voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen

Als pomp voor het lossen van chemicaliën vanuit tankwagens wordt vaak gekozen voor een centrifugaalpomp. Het leegpompen van een tankwagen kan lang duren. Vaak is niet exact bekend wanneer de tankwagen daadwerkelijk leeg raakt. Niet onbekend voor veel bedrijven: de operator loopt nèt even weg en de pomp is aan het drooglopen, er is geen vloeistoftoevoer meer, met pompschade als gevolg.

Het is daarom essentieel dat een lospomp voorzien wordt van een droogloopbeveiliging, die de pomp tijdig uitschakelt als deze dreigt te gaan caviteren of drooglopen.

Een droogloopbeveiliging werkt op basis van asbelasting van de electromotor. Bij over- of onderbelasting situaties, door bijvoorbeeld een drooglopende pomp of cavitatie, wordt de motor- en asbelasting hierop aangepast.

Droogloopbeveiliging voorbeeldDe droogloopbeveiliging detecteert onmiddellijk de verandering in de belasting en geeft vervolgens een waarschuwing of zet de pomp stop. Op deze manier worden schade en stilstand voorkomen.

Een andere praktische oplossing die wij soms tegenkomen om drooglopen te voorkomen is de keuze voor een zelfaanzuigende pomp. Normaliter is deze altijd met vloeistof gevuld.
Maar ook bij zelfaanzuigende pompen toegepast als lospomp adviseren wij om gebruik te maken van een droogloopbeveiliging. Immers als de tankwagen leeg is en er niets meer te verpompen valt, wil je niet dat de pomp onnodig doordraait . Bij de dan veranderende belasting van de motor wordt de zelfaanzuigende lospomp, bij toepassing van een droogloopbeveiliging, uitgeschakeld, wel zo veilig.

PromoTec biedt optimale veiligheid voor mens en milieu o.a. door middel van magneetgedreven schotten-, turbine- en centrifugaalpompen, en ook busmotorpompen, die wij zo gewenst kunnen voorzien van beveiligingen zoals een droogloopbeveiliging. Gebruikt u lospompen, denk eraan om er een droogloop beveiliging op te zetten.

Bel ons voor meer informatie of stuur een mail naar info@promotec.nl

Zoek jij een afwisselende job?